lørdag 26. november 2011

Kranser

På torsdag og fredag laget vi alle kranser av edelgran.. Kransene er laget av halm ringer som vi skulle dekorere med gran, måtte legge edel granen tett i tett mot klokka.. Når jeg hadde laget en så var det tid for å pynte den med masse forskjellige materialer som jeg ville bruke på den.. De skulle vi selge på skolen, vi har laget både dør kranser og adventskranser. Alle i klassen skulle lage max 2 kranser men kunne lage mere viss du fikk til det. Prisen på dør kransen var 200 ,- og adventskransene var 250 .- siden det var lyse staker i dem..

Hele prosessen av kransen: 

 • Startet med å klippe ut masse store og små greiner av edel gran, slik at det lå klart når jeg skulle bruke det..
 • Så legger du granen rundt og rundt oppå halmen og snurret med ståltråd noen runder rundt så det holdt seg på plass.. Viktig at du går rundt mot klokka og legger granen samme vegen hele tiden.
Har ikke noen bilder som viser hvordan prosessen er.Proporsjoner av kransen:
 • Åpningen i kransen bør være mellom 1 og 2 deler av kransestammens bredde.
 • Den mest harmoniske kransen har en åpning som er 1,6 deler av stammebredden (det gylne snitt)
 • Kransens proporsjoner blir da påvirket av materialenes farger, overflaten og kransens ytre form.
 • Kranser som blir laget til andre formål må ha funksjonelle mål og proporsjoner. 
Kompetanse mål:
 • Analysere og vurdere egne produkter med tanke på helhetlig uttrykk og funksjon.
 • Bruke digitale verktøy i eget designarbeid med blomster.
 • Vurdere og grunngi ulike ideer til blomsterfaglige produkt.
Første kransen:
 • Laget den til så den kunne henge på dør. Da laget jeg den bare ved bruk av natur materialer og ikke noe pynte dill dall.. På toppen og bunnen så puttet jeg sølvtråd som jeg da puttet kongler og kastanjer oppå den igjen. Da tok jeg en grein og laget volum og puttet den over alt dette så det ser ut som sølvtråden, kastanjene og konglene ligger under. På siden som gikk helt ned til bunn og litt over på andre siden så festet jeg lyng med ståltråd.. På bunnen så går den litt mellom konglene og kastanjene og dekker litt av sølvtråden.. Hadde planlagt å kjøpe denne for mor min siden hun hadde veldig lyst på den, når jeg skulle hente den fra resepsjonen da var den allerede solgt ;) Så den stod der ikke lenge, hehe..
 • Her har du resultatet av den første kransen:

Andre kransen:
 • Siden min første ble solgt og siden mor ville ha en, så laga jeg en helt lik men uten kastanjene ved konglene og på sølvtråden.. Som ble en dør krans og bare brukt natur materialer, skulle egentlig lage 2 ulike men da ble det sånn at jeg laga en helt lik siden jeg skulle kjøpe den. Var ikke flere kastanjer igjen så jeg fikk ikke brukt dem. Denne kransen henger nå på veggen ute hos oss.. 
 • Her har du resultatet av andre kransen:

Nå på Torsdag som var så laget jeg en ekstra krans som familien her bestilte.. Som da skulle være på grava til   ei slektning av oss.. Skulle være klar til Søndag siden de ville legge på noe fint der på første advent. Mye finere ble den enn i butikken og billigere ;) Tar den kransen og med samme her siden det hører til krans gruppa min..

Gravkrans:
 • Her har jeg brukt en liten halm ring og surret edel gran rundt.. Har brukt alt natur utenom sløyfa som jeg tenkte kunne bli fin som grav pynt.. Kunne ikke bruke noe blomster for det vil ikke holde seg til Søndag ++ at det kommer ikke til å holde seg så lenge når det ligger ute. Skal helst vare lengst som mulig så den holder seg pen. 
 • På venstre halvsirkel, på toppen der har jeg brukt tørket sitron med en grein under så de ligger under.. Under dem har jeg lagt en stripe med lyng helt til bunn på venstre halvsirkel.. Limet på kastanjer på sikk sakk nedover der lyngen stoppet så det skulle se fint ved siden.
 • På høyre halvsirkel har jeg bare puttet en del kongler ned til bunnen som da sløyfa min skulle være.. Stiftet konglene med ståltråd og så stukket dem nedi edel granen og halmen under.. Så har jeg puttet ståltråd i sløyfa så jeg kunne få den til å henge fint på bunnen, brukte lyse brunt bånd. Limet endene så de skulle ligge i fint kryss på bunnen og ligge fint utfor kransen.. 
 • Prisen på denne ble 90 .-
 • Når jeg kom hjem igjen ble familien glad for en nydelig krans som ble laget, glad det ble fornøyd.
 • Resultatet av kransen:

Helhet på arbeidene mine:
 • Første krans: Skaper en fin helhet når vi har materialer på begge sidene og er mye bedre å se på en om du ikke hadde gjort noe på den andre siden i hele tatt.. Da ser det ut som den blir skikkelig tung på den ene siden og tipper nesten over viss den andre siden er "naken" og har ingen materialer.. Jeg synes jeg fikk en fin helhet måten jeg hadde brukt lyngen på som går rundt halvsirkel.. Måtte lage meg noen "punkter" på kransen og forholde meg til. Da får den en fin balanse og en fin helhet funksjon og er fin og se på.. Samme er det med den andre kransen og som er helt like uten kastanjene.. Det som er bra ved å bruke punkter og avstander da blir den dermed asymmetrisk. Punktene må også harmonere - tenk på gjentakelse i sorter, form og farger.. Punkter er viktige og kan også hjelpe veldig mye med å skape en helhetlig uttrykk og funksjon.. Synes jeg har gjort det veldig bra med helheten.
 • Gravkrans: Her går det i samme som de andre 2 kransene med å putte litt på begge halvsirkler og plassere materialer i grupper så det blir en fin helhet, og får en fin balanse og ikke blir for tung på den ene siden.
Vurdering av eget arbeid:
 • Jeg ble utrolig fornøyd med kransene som jeg har laget.. Klarte å lage dem i en fin form og få en fin proporsjon på kransene.. At midten ikke forsvant og den ble fin og rund.. Synes jeg har vært flink med plassering av materialer og gruppert dem fint så de ikke blir alene og skaper "ører" på produktet. Fikk fine kontraster med det jeg hadde brukt og fin naturlig kranser uten pynte ting. Ble veldig stolt og utrolig fornøyd med det fine resultatet jeg fikk til slutt.. Utrolig gøy å lage kranser men er litt tidkrevende.. Har brukt en del av FLOF på kransene som har med farger og litt på linjene men ikke så mye.. Ulike overflater på materialene og ulike former har de også..
Alle bildene ble tatt av meg ;)

-Anitra Therese-

2 kommentarer:

Blomstertua sa...

Kjempefine kranser du lagde. Anitra:))

Anonym sa...

Gravkrans:
Her har jeg brukt en liten halm ring og surret edel gran rundt.. Har brukt alt natur utenom sløyfa som jeg tenkte kunne bli fin som grav pynt.. Kunne ikke bruke noe blomster for det vil ikke holde seg til Søndag...

....hvorfor: "Gravkrans" i ett ord og "grav pynt" delt??

samme gjelder :
halm ring,
halm ringer (når halmen ringer...) og
edel gran (ved første bruk er det stavet i ett ord - lite konsekvent)

Legg inn en kommentar